БОРЩОВИЙ НАБІР ЗРОСТАЄ У ЦІНІ
Ціни на інгрідієнти для традиційного борщового набору неухильно зростають. Місцеві продавці б`ють на сполох - вартість овочів збільшилась удвічі, а то й утричі впродовж року. Олена Чужбенко працює продавчинею, розповідає - підвищення цін на продукти - звичайна справа. У цьому році особливо виросли в ціні картопля і томати.
Олена
Чужбенко, продавчиня
« Морква - десять гривень, буряк - десять, цибуля -
десять. Помідори - дорожче. Капуста - вісім гривень».
«Ну це більш менш ціни такі. Дорога дуже картопля. Тому, що не вродило
в цьому році, люди жаліються. Може трошки дешевше буде, у зв`язку з тим, що
привезуть із Західної України».
З томатами ситуація критична через погодні умови - говорить пані Олена - зараз селяни везуть свої власні помідори на продаж. Але хоча ціни і зависокі - покупець є завжди - додає продавець.
Олена Чужбенко, продавчиня
«Помідор
коштував десять гривень, то сьогодні двадцять вісім. Гарний помідор, рожевий.
Картопля коштувала шість-сім, то зараз п`ятнадцять-шістнадцять. Хто зна, що воно
буде до осені».
Нині при готуванні українського традиційного борщу для всієї родини - за «овочевий кошик» прийдеться віддати близько сімдесяти гривень за кілограм продуктів. Торік було близько тридцяти - сорока гривень. Зелень в цьому році зможете придбати від п`яти до десяти гривень за пучок.
І це
вже не враховуючи вартість м"яса, яке робить борщ наваристим.
Чи зазнали
змін ціни на фрукти - запитуєм у продавчині Зульфії. Вона, в основному, торгує
херсонським врожаєм , каже - на противагу овочам, фрукти не здорожчали.
Зульфія, продавчиня
«Вот тридцать,
пятнадцать, двенадцать. Слива тридцать. Яблоко продаю, виноград. Персики,
нектарин».
«Виноград, например, был в прошлом году в такое время по тридцать - двадцать пять. Сегодня тоже такая цена. Я думаю, это норма».
Тож, якщо на десерт хочете поласувати ще й літніми
смаколиками обирайте диню чи кавун. Цьогоріч їх вартість, в середньому, не надто
висока - дванадцять та п`ять гривень відповідно.