15 грудня відзначають Міжнародний день чаю
«Чорний, зелений, з лимон, з молоком або білий? Варіантів багато. І все це про
чай - напій, який є найпопулярнішим у світі».
В Україні та й в
Полтаві, зокрема, чайна традиція лише починає набирати обертів, - розповідає
власник одного із закладів міста Андрій Печериця. І додає: лише близько 5 %
українців знають які є види чаю та як їх правильно заварювати.
Андрій
Печериця, спеціаліст з чайних традицій:
-Мабуть 98 % наших людей
не знайомі з чаєм взагалі.Якщо взяти чайну культуру, то всі
відштовхуються від китайської культури.По різним оцінкам близько
1000 видів чаю є в Китаї. Ці всі 1000 видів об’єднують у сім груп.
Кожен чай маю свою історію, - говорить пан Андрій. Особливе значення має процес заварювання. Так, усі зелені чаї варто заварювати при температурі 80 градусів. Важливе значення має так зване «прогрівання посуду», - зазначає спеціаліст.
Андрій Печериця, спеціаліст по чайним
традиціям:
-Прогріваючи посуд, ми заодно промиваємо чай.Робиться це по декільком причинам. Перша із них це ми чай будимо.Інша причина, яка є найбільш важливою це є гігієна.
Щодо
зберігання чаїв, то вони різняться, - говорить пан Андрій . Додає: зелені,
наприклад рекомендують зберігати у морозильній камері, а пуери в умовах
зберігання так званої «книжкової полиці» з відповідним температурним режимом та
освітленням. Вдома це має бути сухе й темне місце.
Щодо полтавців, то смаки
розділилися. Хтось більше полюбляє каву,а хтось чай.
-Шо любите більше чай чи каву? - взагалі то чай.зелений полюбляю, бо він якось тонізує.
Саме у зимовий період експерт найкраще пити індійські, зігріваючі зі спеціями, - зазначає спеціаліст з чаю. Такий як масала. Влітку -тонізуючі, холодного заварювання. Який саме обирати вам. Але з чайною традицією точно варто познайомитися більше, особливо у Міжнародний день чаю.