З 1 вересня у полтавських школах оновлюється харчування і технологічне обладнання їдалень
Реформа шкільного харчування в дії. Вже з 1 вересня на школярів чекає і нове меню, і обладнання їдальні, - розповідає директорка Полтавського ліцею №17 «Інтелект» Олена Голтвяниця.
Олена Голтвяниця - директор Полтавського ліцею №17 «Інтелект»
- Це програма «Здорове харчування - здорова нація». Відповідно до цієї програми розроблені нові рекомендації для організації харчування, дуже багато змін, починаючи від облаштування приміщення їдалень і до тих меню, які будуть пропонуватися дітям.
Враховані міжнародний досвід, рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування, а також поради від кулінарного експерта Євгена Клопотенка - автора рецептурного збірника для закладів загальної середньої освіти, - зазначає Олена Голтвяниця.
Олена Голтвяниця - директор Полтавського ліцею №17 «Інтелект»
- Ми вивчали досвід і страви цього рецептурного збірника, кухарі вже пробували готувати деякі страви, ми деякі речі пілотували упродовж минулого навчального року. Налаштовані на те, що все у нас вийде і ми розпочнемо харчування дітей по-новому.
У стравах буде зменшено кількість солі, не використовуватимуть продукти, що містять трансжири. Збільшиться кількість овочів і фруктів. Додадуть сезонні овочі, які раніше не використовувалися, і спеції із сушеної зелені та пряних трав, які не є алергенами. Крім того, введено ягідні соуси, які зроблять страви не тільки кориснішими, а й смачнішими та привабливішими на вигляд.
Дієтологи підтримують корекцію меню та зміни в системі харчування школярів, адже йдеться про здоров’я дітей.
Анна Мохонько - дієтолог
- Мы поддерживаем идею Е. Клопотенка и со всем уважением относимся к этому проекту. Наши рекомендации - это разнообразие, красивая подача, чтобы ребенку было интересно это есть. И сбалансированный рацион.
Як показує практика, більшість дітей не люблять овочі. Дієтологи з цього приводу радять наступне:
Анна Мохонько - дієтолог
- Например, сделать овощные котлеты, блинчики. Либо же приготовить овощные вафли. На вид они получаются, как бельгийские вафли, но на самом деле это полезные вафли из овощей - дети это очень любят.
Окрім впровадження нового меню, в полтавських шкільних їдальнях оновили і технологічне обладнання.
Олена Голтвяниця - директор Полтавського ліцею №17 «Інтелект»
- Це і нові роздаткові лінії, це і нове обладнання в самих приміщеннях харчоблоків, починаючи від холодильників, холодильних камер, тістомісильних машин, посудомийних машин, пароконвектоматів, які закуплені в більш як 28 навчальних закладах Полтави.
Професійне обладнання для шкільних їдалень закуплено на суму близько 18 млн грн. з міського бюджету.
Світлана Тарашевська - заступниця Полтавського міського голови з гуманітарних питань
-Це 31 посудомийна машина, 28 пароконвектоматів, 43 холодильника, 14 холодильних шахт, 27 морозильних камер, 18 нових електричних сучасних плит, 23 тістомісильні машини, ну і звичайно, майже в кожній школі буде роздаткова лінія, виробничі столи всі оновлені, стелажі і посуд. Це все повністю закуплено нове.
За словами Світлани Тарашевської, це тільки перші кроки до поліпшення оснащення шкільної їдальні.