Грибний сезон на Полтавщині: від яких грибів найбільше отруєнь
Cезон тихого полювання розпочався. З цим - і отруєння грибами. На Полтавщині з початку осені вже зареєстровано 3 таких випадки, повідомляють у Центрі громадського здоров'я. А ось у соцмережах полтавці активно діляться здобутками назбираного, а ще обговорюють, які гриби трапляються.
«Подскажите что за грибы. Часто попадаются, но брать не берем», «Що це за гриби?», – запитують полтавці у соцмережах.
Ірина Петрівна - затята грибниця, вже цієї осені назбирала тринадцять білих та інших грибів - підосиновників. Ділиться: ще тільки початок сезону, проте грибів не так багато.
Ірина Іванівна, збирає гриби: Білі і маслячки зрізаємо, не вириваємо. Як папа вчив, папа грибник був, то я так знаю. Показував, де їстівні, а де ні. Не можна збирати, якщо ви не знаєте.
Фахівці застерігають - з початком сезону традиційно зростає число отруєнь грибами. Щоб цього не допустити радять: не розумієтесь на грибах - збирати зась.
Андрій Кобеляцький, заступник начальника Управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області: Обирайте гриби ті, які знаєте, які вам знайомі. Не беріть гриби старі або занадто молоді, гриби сухі. Старайтеся обирати територію збирання там, де відсутні зовнішні забруднювачі навколишнього середовища, не біля траси.
Саме це може спровокувати ряд невтішних наслідків - починаючи від отруєння і закінчуючи летальним кінцем.
Андрій Кобеляцький, заступник начальника Управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області: Вживання грибів, які могли випадково потрапити, отруйні гриби або ті, що із забруднених територій призводить до того, що людина отруюється і починає хворіти. Навіть і те, що виникають летальні наслідки.
Фахівці говорять: найбільш отруйні гриби, які зустрічаються на території України - бліді поганки, мухомори, сатанинський гриб, несправжні опеньки, жовчний гриб, отруйні паутинники. А ось найбільше смертельних випадків отруєння грибами відбувається через вживання в їжу грибів, що маскуються під смачні їстівні - блідих поганок.