Сьогодні у православних християн починається Різдвяний піст

Сьогодні у православних християн починається Різдвяний піст

Від 28 листопада до 6 січня включно триватиме Різдвяний піст. В цей час, згідно з традиціями Православної Церкви та церковного Уставу, християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати в своєму житті того, що віддаляє людину від Бога, щоб духовно приготуватися до зустрічі великого свята Різдва Христового.

Інша назва Різдвяного посту — Филипів піст (Пилипів, Пилипівка). Пов’язано це з тим, що 27 листопада, за день до початку посту, вшановують пам’ять одного з дванадцяти апостолів Христа — апостола Филипа. У цей день по церквах відбуваються заговини на піст.

З історії Різдвяного посту

Установлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, припадає на давні християнські часи. Уже з IV століття святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст.

Спочатку Різдвяний піст у різних християн мав неоднакову тривалість: від семи днів і більше. На соборі 1166 року, що відбувся при Константинопольському Патріарху Луці та візантійському імператорові Мануїлі, було прийнято постанову для всіх християн дотримуватися посту протягом сорока днів перед великим святом Різдва Христового.

Дні посту — це час рясного виявлення милосердя, прощення образ, примирення з усіма. Піст тісно пов’язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, з утриманням від статевих відносин, з виключенням розважальних і видовищних заходів. Піст — це засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів.

Що не можна вживати?

Упродовж посту християни не повинні вживати в їжу продукти тваринного походження — м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять (майонез тощо).

Є ряд обставин, які дозволяють людині послаблювати піст:

хвороба;
важка фізична праця;
вагітність;
дошкільний вік;
похилий вік;
перебування в дорозі.

Але для цього необхідно звернутися за благословенням до священика, разом з яким визначити міру послаблення посту.

В піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.

Що можна вживати?

Упродовж посту можна вживати продукти рослинного походження:

картоплю та вироби з неї;
різного роду супи та каші;
консервовані та квашені овочі (помідори, огірки, капусту тощо);
консервовані салати;
фрукти, ягоди, горіхи тощо.

Загалом вживання їжі повинно бути помірним.

Якщо вас упродовж посту запросили на день народження або інше святкування, пов’язане зі святковим столом, і ви не можете відмовитися — по можливості попередьте господарів про те, що ви дотримуєтеся посту. Якщо цього не можна зробити — намагайтеся їсти тільки ті страви, які дозволені в піст, а якщо таких немає — то зовсім небагато тих, які стоять поруч з вами.

Православному християнину протягом посту також обов’язково потрібно прийняти таїнства Сповіді і Причастя. У покаянні, молитві та пості людина осягає найвищий сенс життя, торкається серцем Царства Божого.

За матеріалами з сайту УПЦ КП: www.cerkva.info