Кабмін посилив обмеження в жовтій зоні епіднебезпеки

Зокрема, від працівників та клієнтів установ і закладів для продовження функціонування вимагатимуть сертифікат про вакцинацію, та свіжий негативний ПЛР-тест, або ж довідку про одужання. Детальніше тему вивчала Анна Литовченко.

Уряд оновив карантинні заходи, відповідно до яких COVID-сертифікат тепер мають перевіряти у спортзалах, кафе та інших закладах не лише у «червоній» та «помаранчевій» зонах протиепідемічної небезпеки, а і у «жовтій».

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України: У жовтому рівні епідеміологічної небезпеки громадські заклади, культури, ресторани можуть працювати за умови вакцинації всього персоналу, принаймні однією дозою, або наявності негативного тесту. Це правило стосується і прийому відвідувачів.

Необхідність введення таких обмежень Віктор Ляшко пояснює погіршенням епідситуації у Європі. Хоча — зазначив міністр, — захворюваність в Україні зараз іде на спад.

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України: Ми в Україні фіксуємо спад тижневої кількості госпіталізації хворих коронавірусною хворобою у кожній області. З понеділка зайнятість ліжок із киснем у кожному з регіонів уже є меншою за індикаторний показник «червоного» рівня епідемічної небезпеки — 65%. До цього такий показник востаннє у нас був 30 вересня. Однак Європа щодня б’є рекорди захворюваності на COVID-19 — і саме через повторні спалахи у низці європейських країн. І ми також повинні готуватися до можливого повторного зростання кількості випадків COVID-19.

Ляшко наголосив — у закладах мають не просто запитувати про наявність COVID-сертифікату, але обов’язково зчитувати його QR-код у «Дії». Щодо Полтавщини, то наша область наразі у помаранчевій зоні епіднебезпеки. За останню добу — як ідеться на сторінці Коронавірус інфо, найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у пяти областях, серед яких і Полтавська — 967 нових випадків. Прогнозів про те, коли ми зможемо перейти до жовтої зони наразі ніхто не дає. Проте це можливо лише при зменшенням кількості хворих, — зазначають епідеміологи.