М’ясо, олія, яйця та молоко подорожчали майже на 70% за півроку

Рекордсменом наразі є яловичина, її вартість в середньому — 300 гривень. Які ціни на інші продукти, чому їх вартість так різко збільшується та чи слід очікувати на підвищення напередодні новорічних свят, з’ясовували наші кореспонденти.

М’ясо, олія, молоко та яйця — за ціною золота. За даними економістів, саме ці продукти стрімко зросли у ціні. На 70-80% за останні пів року зросли в ціні м’ясо та олія.

Юлія Самойлик — економіст: М’ясо всіх видів: і свинина, і телятина, і курятина в ціні зросли на 70-80%, якщо дивитися цю динаміку протягом всього року. Ми є найбільшим виробником у світі олії, але ціни стрімко ростуть, якщо на початку року олія коштувала 30 гривень, то зараз ми анонсуємо, що вона може коштувати близько 100 гривень.

Вражені зростанням цін і самі продавці. Бо ж наразі курку продають по 80 гривень за кілограм, і це ще не межа.

А лідером в ціні на м’ясо є яловичина, вона б’є рекорди за останні роки — говорять продавці.

Юлія — продавець м’яса: На 10%, виросла буквально за останній тиждень, найдорожче — це вирізка, в районі 300-350 гривень.

Свинина дорожчає щотижня на 5%, а перед новорічними святами — говорить продавчиня — балик та ошийок сягатимуть щонайменше 180 гривень.

Тетяна — продавець м`яса: Бачите, як зачищено, оце можна за 140 гривень. Ось баличок вирізаний — 135 гривень, м’ясо — 120, по 100 ребра, по 100 баличок на ребрі, 140 — підчеревина.

Літр олії на Полтавщині в середньому коштує 60 гривень. Та, жаліються продавці, за таку ціну вона людям не потрібна.

Закупитися яйцями до новорічних свят економісти радять уже зараз.

З 1 грудня 10 яєць на полтавському ринку коштує 40 гривень, і це, говорять продавці, середня ціна, яка, ймовірно, до Нового Року ще буде зростати.

Продавці виправдовують таку ціну якістю та помаранчевими жовтками яєць.

Юлія Самойлик — економіст: Якщо порівняти вартість яєць із минулим роком, то торік вони коштували 20-25 максимум, то зараз до 40 доходять ціни, то можна говорити, що навіть вдвічі. Здорожчало молоко і масло, трохи менший відсоток, порівняно з м’ясом, але 30-40% ми відчуваємо. Насамперед, впливають чинники собівартості і корми, які складають у собівартості понад 80%, вони суттєво здорожчали.

Подорожчання молочних продуктів відбувається щозими — говорять продавчині. Це пояснюється зменшенням надоїв та високою вартістю кормів.

Світлана — продавець молочних продуктів: Ну влітку 15 гривень було, 20 гривень було літра молока. Масло мені наче не набагато піднялося. 300 гривень за кілограм. Влітку було 250. Здорожчали корми, здорожчала і ціна молока, і менше ж молока.

Полтавці вже відчули на собі шалене здорожчання. Говорять — якщо й далі так піде, то краще вже померти. Жити з такими цінами на продукти першої необхідності неможливо.

Подорожчало значно, я думаю, що на 30% як мінімум. Дорого все, і дуже.

Дуже дорого. Влітку брала, то було 40-45, вже 50 віддала. М’ясо не купляю, бо воно мені недоступне. По ціні не доступно.

Особисто для мене абсолютно все одно, наскільки дорожчає, це шлях на кладовище.

В Департаменті агропромислового розвитку пояснень щодо стрімкого здорожчання с/г продуктів немає. Врожайність висока, а поголів’я тварин збільшується — говорить очільник Департаменту Сергій Фролов.

Сергій Фролов — директор Департаменту АПР Полтавської ОДА: Немає дефіциту, ми на сьогодні маємо зростання обсягів вирощування ВРХ. Практично по всіх культурах урожайність в цьому році вища, ніж в попередньому році. Але інші складові матеріальних витрат — це енергоносії, це зарплата. І кінцева ланка — це торгові мережі, які встановлюють свою націнку, і не завжди ця націнка обгрунтована.

Оскільки держава вже 4 роки не регулює ціни на продукти, ймовірно, вони лізтимуть вверх і надалі — зазначають експерти. Тому не виключають: українці, зокрема, і полтавці, зустрічатимуть Новий Рік чи-то голодні, чи-то з порожнім гаманцем.