Три кілограма олів’є цього року українцям обійдеться у майже три сотні гривень

Це на 77 гривень більше, ніж торік. Скільки в цілому доведеться заплатити за новорічний стіл та що найбільше з продуктів здорожчало?

Традиційна новорічна страва — салат олів’є — за даними національного наукового університету «Інститут агарної економіки», за рік у ціні зросла на 24%. Економісти ж говорять — деякі продукти для цієї страви здорожчали вполовину.

Олександр Литвин — економіст: Вартість продуктів, які входять до цієї страви, зросла, причому, зростання відбулося від 20 і до 50%.

Самі ж і продавці кажуть — олів`є цьогоріч буде золотим. Сама лиш ковбаса коштує понад 200 гривень за кілограм.

Алла — продавчиня: На олів`є Лікарська буде хороша, якщо вищого сорту. 226 гривень 30 копійок. Попит пішов, люди скупляються.

За десяток яєць полтавці мають віддати від 30 до 50 гривень.

Ольга — продавчиня яєць: Я вважаю, що оце яйце найкраще, те, що по 43 гривні, це Косівщина, це Стасівське отборне, це все свіже яйце, вчора завезено.

За три картоплини для салату на ринках просять 7 гривень, морква обійдеться дешевше — 5 гривень за 3 штуки.

Ціна на свіжий огірок коливається від 40 до 120. Чому так, продавці пояснюють.

Наталія — продавець: Огірок вітчизняного виробника. Це Омельницька теплиця, він буде коштувати 100 гривень, може, й 120. Туреччина — 45-50 гривень, але такий огірок, який живе до вечора рівно годину.

А 4 солоних огірка можна придбати за 19 гривень.

Наталія — продавчиня: Трьохлітрова баночка 100 гривень, а якщо на кілограм, то це 70 гривень, це справжні бочкові — на олів’є, солянку, венігрет.

Із цих продуктів виходить близько трьох кілограмів олів`є. Щоб його заправити, знадобиться 500 грамів майонезу. Його ціна в середньому — 55 гривень.

Отож, підраховуємо цьогорічний індекс олів`є:
ковбаса — 100 грн за 0,5 кг
горошок — 35 грн
яйця (десяток) — 45 грн
морква 3 шт — 5.00 грн
картопля 3 шт — 7.00 грн
солоні огірки 4 шт — 19.50 грн
свіжі огірки 2 шт — 24 грн
майонез (500гр) — 57 грн

В сумі 3-кілограмова миска олів`є полтавцям обійдеться в 292 гривні 50 копійок.
І щодо інших страв на новорічному столі. За словами продавців, два кілограми оселедця під шубою вийдуть у 125 гривень, 90 з яких коштуватиме філе оселедця.

Ціна на м’ясо стартує від 100 гривень. 5 тарілок холодцю обійдуться в середньому у 280 гривень — каже продавчиня.

Лідія — продавчиня: Підчеревина -140 гривень, 130 — лопатка, ребро 120 гривень. Рецепт холодцю від мене — почистили, помили і хай 6 годин вариться. М’ясо, рулька і все, можете вкинути петушка.

Ковбаса та сир перед Новим роком зросли на 20%, каже продавчиня Наталія Усач. Отож, нарізка із ковбаси та сиру виходить в середньому 200 гривень.

Наталія Усач — продавчиня: Дивлячись, яка вага, якщо 800 грамів, то оце буде 80 гривень, якщо 300 грамів то…кілограм ось 170.

Лідія — продавчиня: Кров`янка — 80 грн, копченності домашні від 200 до 280 грн, ковбаса 280 грн, сира — 170 гривень, можете самі посмажити.

Фруктова нарізка цьогоріч обійдеться від 100 гривень, в залежності від кількості фруктів.

Наталія — продавчиня: Турція мандарини 50 гривень, Ізмір мандарини 55 гривень, є ще така — 35 гривень. Апельсини 45 гривень, Єгипет 50 гривень, груша 35 гривень, яблука — 13 і 15 гривень, лимони 45 грн, гранати 65 гривень це Єгипет.

А традиційний новорічний напій — шампанське — протягом року не здорожчало, його вартість — від 100 до 200 гривень. Щодо солодкого, то за кілограм шоколадних цукерок варто віддати 130 гривень. Підраховуємо загальну суму новорічного столу — в сумі виходить 2047, 50 гривень.

Олів`є 3 кг — 292.50
Оселедець під шубою 2 кг — 125 грн
М’ясо 1 кг 100-200 грн
Курка — 120 грн
Ковбаса домашня 1 кг — 170 грн
Палка ковбаси — 120 грн
Сир 0,5 кг — 80 грн
Холодець — 280 грн
Бутерброди із червоною ікрою — 290 грн
Набір фруктів — 140 грн
Цукерки шоколадні — 130 грн
Шампанське — 100 — 200 грн
В сумі 2047,50 грн

Втім, економісти зазначають: ця ціна обгрунтована трьома чинниками.

Олександр Литвин — економіст:Я хотів би зазначити, що це характерно не тільки для України, це загальносвітова тенденція. Друга причина — зростання собівартості виробництва. Слід нагадати, що промислові підприємства, вони не отримують газ по 8 гривень. Ціна на газ була і 30 за кубометр, а зараз доходить до 60 гривень.

Для економії часу господинь багато супермаркетів пропонує вже готові страви.

Альбіна Коломієць — журналістка: Тут можна придбати від готового олів`є до домашньої смаженої ковбаси. Щоправда, ціна у супермаркетах на готову продукцію дещо різниться. Кілограм Олів`є коштує 130,90, короп фарширований 310, а фарширована качка виходить в середньому на 300 гривень.

Максим Пісковий — керуючий супермаркетом: В нас є вже готова продукція, і вареники, і олів`є, це те, що є стандартом до Нового року, також великий асортимент рибної та м`ясної продукції. Мабуть, буде зручніше купити готову продукцію, не витрачати свій час на приготування, нехай краще жінки попіклуються про свою красу і будуть в гарному настрої.

Керуючий супермаркетом зазначив — з кожним роком все більше господинь обирає купівлю готових страв, аніж витратити день на їх приготування.