Новорічне застілля: як не злягти з переїданням чи інтоксикацією

Алкоголь краще заїдати, аніж запивати, а страви з баранини та свинини з ночі краще перенести на ранок. Напередодні Нового року та Різдва наші журналісти дізнавалися, як провести свята без шкоди для здоров’я.

Вже завтра кожен з нас сяде за святковий новорічний стіл. Щоб «пережити» застілля з максимальною користю для здоров’я, спеціалісти радять в ідеалі не пити й не переїдати. Ну якщо в теорії все зрозуміло, то на практиці так зробити доволі важко. Проте, вихід є.

Анна Мохонько, дієтолог: Краще починати трапезу із легких страв. Наприклад, це можуть бути овочі. Також це може бути фруктова тарілка, але фрукти не солодкі. Наприклад, ківі, грейпфрут, зелені яблука.

Радять експерти й не сидіти за столом по годині/дві, а максимально рухатися. Виходити на прогулянки, танцювати. Адже рух прискорює обмінні процеси. І не забувати про свій щоденний спокійний раціон.

Анна Мохонько, дієтолог: 31 грудня я раджу не голодувати. Сніданок, обід та вечеря повинні бути. Тому що потім, в новорічну ніч, ми будемо себе погано почувати. Насипаємо собі велику тарілку їжу, збалансовану, здорову, і тоді ви ніколи не переїсте.

Щоб не сп’яніти у перші хвилини, експерти радять: в жодному разі не запивайте алкоголь газованими напоями, особливо солодкими. А ще треба в міру їсти, а не закусувати.

Сергій Косиченко, лікар-нарколог: Ніколи не пийте на пустий шлунок. Треба спочатку гарно поїсти. І не випадково в народі є легенда про огірки і огірковий розсіл. Тобто, солоні огірки, звісно, нам допоможуть.

Попереджає лікар і про засоби від похмілля. Каже: користі від них ви не отримаєте. Такі препарати краще замінити свіжовичавленим соком лимону.

Сергій Косиченко, лікар-нарколог: Ніколи не пийте засобів, знімаючи інтоксикацію, бо вони дозволяють лише пити ще більше. Їх не бажано пити і після застілля.

Хай ці прості поради стануть вам у нагоді й допоможуть провести святкові застілля без шкоди для здоров’я.