Підготовка до Святвечора: етнологиня розповіла, як варили кутю на Полтавщині

Уже незабаром віряни східного обряду відзначатимуть Різдво Христове. Підготовка до цього свята у родинах розпочиналася заздалегідь. І найперше, чим займалися господині, приготуванням традиційної страви — куті. Як її варили на Полтавщині, знає Іванна Дімова.

Спрадавна на Полтавщині перед приготуванням куті господиня одягала святкову вишиванку, у якій ходила лише до церкви. Потім готувала обов’язково новий горщик і починала куховарити.

Лариса Оніщук, етнологиня, керівниця музею народної гастрономії: Варимо перлову крупу — це ячмінь. Зазвичай так робили наші пращури. У нас росла саме така крупа, або могли пшеницю варити. Звісно, що ні про який рис мова не йшла, тому що рис — це дорога крупа, заморська.

Далі сухий мак розтирали в макітрі і заливали окропом, аби він настоявся. Макогоном терли горіхи. А мед у нашому регіоні господині заздалегідь розводили узваром.

Лариса Оніщук, етнологиня, керівниця музею народної гастрономії: Мак, як символ багатства, Божої ласки, Божої милості. Горіхи — це символ розуму і, звісно, на солодке життя — мед.

Під час приготування пані Лариса розповідає: нині до куті додають і родзинки. Але, якщо звертатися до прадавніх традицій Полтавщини, то не кожна родина могла собі їх дозволити.

Лариса Оніщук, етнологиня, керівниця музею народної гастрономії:Тому що на нашій території ізюм не робився, його зі Сходу привозили. А в нас були сухофрукти, які завчасно заготовляли: яблука, груші, сливи, вишні. Їх сушили, і потім могли запарювати, або з узвару доставати і додавати сюди у кутю.

Усі компоненти пересипали у макітру і заливали узваром до густої консистенції. Потім діти несли страву в кут, де в хаті стояли ікони.

Іванна Дімова, журналістка: Коли на небі сходила перша зірка, уся родина збиралася за столом і куштувала 12 страв, а найперше — кутю.

Етнологиня додає: головна мета Святого вечора — зібрати всю родину разом. Адже, за повір’ям, хто проведе Святвечір поза сімейним колом, весь рік блукатиме світом і почуватиметься самотньо. Також за столом усі пробачали один одному кривди, щоб не брати образи й поганий настрій із собою у наступний рік.