В Україні може початися дефіцит круп, цукру, борошна, молока, яєць, курей та молочних продуктів

Уряд запровадив державне регулювання цін на ці продукти вітчизняного виробництва. Ціни ж на імпортні товари регулюватися державою не будуть. У темі розбиралися наші журналісти.

12 січня Кабінет міністрів України запровадив державне регулювання цін на соціальні продукти харчування — цукор, крупи, хліб, борошно, макарони, масло, курячу тушку, молоко, олію та яйця.

Пані Ніна та пані Наталя продають на полтавському ринку «молочку». Від урядових ініціатив жінки не в захваті.

Ніна — продавчиня: Вони так і хочуть то податками нас обкласти, то ціни нам знизити хочуть. Ми не можемо так жити як вони керують оце.

Наталія — продавчиня: Попродуємо корів. Бо якщо вони скажуть продавати молоко по 5 гривень, а корма тоді вони по скільки нам продаватимуть по 3 копійки? Щоб ми могли окупити свою працю.

А от продавчиня хліба Олена навпаки каже — регулювання цін їх їзменшить, тому вважає це рішення позитивним.

Олена — продавчиня: Чим дешевше тим вигідніше, люди більше товару беруть. Має бути якесь регулювання щоб люди не робили кому що вздумається.

Пані Ольга продає яйця, ностальгуючи за цінниками Радянського Союзу.

Ольга — продавчиня: Була раніше нормальна ще при Совєцкой властє, там вони по гривні були, а зараз 40 десяток.

Для виробників регулювання цін невигідне, говорить радниця Української асоціації бізнесу і торгівлі Яна Казьміна, не виключає появи дефіциту цих продуктів.

Яна Казьміна — радниця Української асоціації бізнесу і торгівлі: Якщо ми встановлюємо певний поріг цін на продукти харчування. Таким чином ми створюємо дефіцит цих продуктів харчування. Якщо взяти досвід США, Європейських країн ще в 90-х роках вони припинили це все робити, тому що економісти порахували що все регулювання яке створює держава приводить тільки до дефіциту. Ми родюча країна, то треба створювати навпаки сприятливі умови для бізнесу.

За словами економіста Олександра Литвина, після урядового рішення стримати зростання цін на продукти — українські товаровиробники навряд чи розвиватимуться, радше — навпаки.

Олександр Литвин — економіст: Деякий час можливо ми не будемо спостерігати суттєвого зростання цін. В довгостроковій перспективі. Це буде мати негативні наслідки. Переорієнтація. Виробники не будуть виготовляти продукцію, яка підпадає під оці обмеження, а торгівельні мережі просто не будуть їх закуповувати. Додатковий адміністративний тиск на бізнес. Деякі виробники які працюють у правовому полі вони будуть у нерівних конкурентних умовах з тими хто не працює в правову полі з так званими сірими виробниками.

Тим часом ціни на курку на полтавському ринку істотно різняться. Просять тут від 80 до 250 гривень за тушку.

Ця по 130, та 250. Тушки 79,90.

А вартість на крупи зростає чи не щодня — каже продавчиня Надія Марченко.

Надія Марченко — продавчиня: Вартість круп підвищилась вже давно, гречка вже 50 — гривень декілька місяців. Пшоно вартість 17 гривень за кілограм, а пшенична крупа 16 гривень за кілограм. Є макарони які 23 гривень коштують, є які 30 гривень коштують за кілограм.

Також в Україні обговорюють ініціативу щодо соціальної підтримки на продукти для малозабезпечених.

«Починаючи від адресних виплат через програму „ДІЯ“ до аналогів американських food stamp. Не плутати із радянськими талонами і картками», — повідомив радник президента з економічних питань Олег Устенко.