У Кременчуці чоловіка ушпиталили з ботулізмом

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

У серпні до міської лікарні Кременчука з типовими ознаками ботулізму ушпиталили жителя Сумщини, який, перебуваючи у відряженні, купив у магазині торгової мережі в’яленого ляща. Наразі за життя пацієнта борються медики, повідомили у ПОВА з посиланням на лікаря-епідеміолога обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Валентина Шаповала.

«Нехтування правилами санітарії та гігієни є основною причиною спалахів харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, — зауважив Валентин Шаповал. — Ботулізм блискавично б’є по людях, адже є найтяжчим харчовим отруєнням із високим показником смертності».

Як розповів Шаповал, у червні медики врятували життя пацієнтів на Миргородщині та Кобеляччині. Вони отруїлися в’яленою рибою, виготовленою в домашніх умовах, та м’ясними консервами, придбаними в торговельній мережі.

Від початку року в Полтавській області зареєстрували три випадки ботулізму включно із випадком у Кременчуці. Всього в Україні цьогоріч від ботулізму постраждала 51 людина. Джерелами ботулотоксину стали в’ялена та солена риба — 41,5% випадків, домашні консерви — 8%, інші продукти м’ясного та рибного походження та гриби — 9,2%.

«З огляду на воєнний стан та те, що дієвого контролю за якістю продуктів зараз немає, варто було б тимчасово відмовитися від вживання в’яленої та копченої риби, — радить лікар-епідеміолог. — Якщо все ж купуєте таку їжу, то поцікавтеся, хто її виробник і чи є відповідні документи щодо якості продукту. Таку можливість кожному українцю гарантує Закон України „Про захист прав споживачів“».

Валентин Шаповал додав: зважаючи на розпал сезону домашніх заготовок, особливу увагу слід звертати на дотримання технології — очищення, миття, термічну обробку — при виготовленні та зберіганні продуктів. Лікар також закликає у разі підозри на отруєння негайно звертатися до лікувальних закладів.