60 грн — за десяток: чому здорожчали яйця?

В Україні суттєво здорожчали яйця: курячі коштують більше за перепелині і 60 грн за десяток — ще не межа, — прогнозують експерти. Причин росту цін декілька — про них розкажуть наші журналісти, які поспілкуватися сьогодні з продавцями на ринку, підприємцями на птахофабриці та економістами.

— Яйця — 60 грн десяток. — Це домашні, так? — Да. По прогнозам до 100 грн буде, корм дорогий, все дороге.

— 60 грн. — А нагадайте, відколи вони дорожчати почали? — Поступово, з дня на день, на 2-3 грн.

60 грн за десяток. Стільки курячі яйця ще не коштували, — говорять продавці.

Надія — продавчиня на Центральному ринку: До 62-х грн. в мене, але є на ринку 65-67. Це все залежить від категорії: чи менші вони, чи більші. Дуже великі коштують 67 грн за десяток. Є зі Стасів яйце, є з Косівщини, це Сумська обл., птахофабрика. Ще Путивль єсть. Частково були її бомбонули.

Пані Надія говорить: суттєве здорожчання відбулося 2 тижні тому. А за словами покупців, у магазинах ціна навіть вища, ніж на ринку.

— А в магазинах?

— Дорожче, ніж тут.

Курячі яйця зараз дорожчі навіть за перепелині.

— Перепелині зараз коштують 40 грн за 2 дес., вони майже не здорожчали, коштували 35, але стали 40.

Серед причин цінового стрибка — здорожчання зерна, війна та сезонні фактори, адже восени яєчна продуктивність курей завжди знижується, — говорить продавчиня.

Надія — продавчиня на Центральному ринку: Дуже зменшилось поголів’я птиці. В зв’язку з війною, кілька фабрик були розбиті, не несуть яйця кури. Нагрузка лягла на фабрики, які вижили. Вони садили курку, скільки положено. У зв’язку з цими подіями вийшло, що дефіцит яйця в Україні, це нам так роз’яснювали.

Підприємці говорять серед причин подорожчання і логістика.

Віктор Вергузь — директор компанії ТОВ «ЧУТОВО-БРАУН»: Здорожчали яйця по всій Україні у зв’язку з тим, що здорожчала логістика. Друге — через війну в Україні. Люди, які працювали, повирізали курей, продали на м’ясо, поробили тушонку на фронт. І зменшили їх на 70%. Плюс здорожчав долар і премікси всі подорожчали.

Єкономісти констатують: яйця здорожчали на 70-80%.

Юлія Самойлик — доктор економічних наук, економіст: Дуже важливий фактор — попит споживачів і оцей ажіотаж, з одного боку всі намагаються максимально їх придбати, бо чули цю тенденцію, що буде і по 100 грн. З іншого боку, навіть заклики в соцмережах є, давайте бойкотувати ці ціни, ми можемо обійтися без цієї продукції, тому поведінка людей, емоційний цінник, дуже вплинув. Я думаю, що близько 80 — і ціна зупиниться. Навесні ми можемо очікувати зниження цін на яйця.

Крім того, після підвищення з 1 жовтня мінімальної заробітної плати відбулася певна інфляція: це теж вплинуло на здорожчання яєць, — підсумовує економіст. Нагадаємо, 12 січня Кабмін України запровадив державне регулювання цін на соціальні продукти харчування — серед них і яйця.