У Полтаві підвищували майстерність кухарів шкільних їдалень

У Полтаві відбувся тренінг із підвищення кваліфікації для кухарів, які працюють у закладах загальної середньої освіти області. Тренінг проводить команда проєкту «Culture of Food» Євгена Клопотенка за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Як проходив тренінг та чому навчали кухарів — бачила Анна Литовченко.

Людмила, учасниця кулінарного тренінгу: Сьогодні ми готуємо овочеву паелью, мінестроне будем готувати і чай масала буде, і кебаб з сиром.

У Полтаві протягом трьох днів: з 23 по 25 листопада підвищують майстерність кухарів шкільних їдалень. Команда проєкту «Culture of Food» Євгена Клопотенка проводить для них тренінг. Нам важливо почути кухарів та їх проблеми, щоб допомогти їх розв’язати, — каже менеджер проєкту Ярослав Малий.

Ярослав Малий, менеджер проєкту «Culture of Food»: Наше основне завдання — це почути про ті проблеми, які були в кухарів. Ми розробили програму на основі найбільш обговорюваних страв. Кожна страва характеризує певну проблематику. Наприклад, чай масала — це у нас проблематика застосування спецій. Середній стаж кухаря — 20 років. Тобто ми не можемо цих людей чогось навчити, ми маємо почути їх, ми маємо сказати їм: «Ось дивіться, ми приходимо з чимось новим, і вам треба трохи адаптуватися до цього».

Тренінг проводять у форматі майстер-класів. Усього до нього долучилися 50 кухарів з 19 шкіл області, які беруть участь в українсько-швейцарському проєкті «Діємо для здоров’я». Він запроваджений лише в чотирьох областях країни, включаючи Полтавську.

Ніна Дурдикулеєва, керівник обласного центру громадського здоров’я, регіональний координатор проєкту «Діємо для здоров’я»: У нашій області 19 шкіл є пілотними проєкту «Діємо для здоров’я». Ці школи отримують методичну підтримку, деякі — гуманітарну допомогу у вигляді приладдя для кухонь. Для здоров’я нашого молодого покоління вкрай важливо формувати здорові звички харчові, або змінювати ті звички до яких роками звикали наші діти.

Кухарі кажуть: тренінг їм подобається. Тут вони зрозуміли: багато страв готували неправильно.

Ольга, учасниця кулінарного тренінгу: Нові навики у нас, варимо нові страви. Мені сподобалося. Якщо варили ми раніше плов, то зовсім інший був технологічний процес. Зараз ми готуємо паелью, додаємо ми бульйон у рис, не так як раніше, ми готували.

Ірина, учасниця кулінарного тренінгу: Все подобається, розкішна кухня, розкішні розповіді — все дуже ідеально розказано, до точності показано.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 в українських школах запровадили оновлене меню для учнів. Це один з етапів реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді країни Олена Зеленська.