У скільки обійдеться полтавцям новорічний стіл?
Чи дорожче святкувати новий 2023 рік, ніж минулий, а також скільки коштують найпопулярніші продукти в супермаркетах та на ринку — дивіться у нашому сюжеті.
Полтавці купують продукти до новорічного столу. Більшість людей кажуть: на велику суму цьогоріч не розраховують.
— Може, 500 грн і витратимо. Стандартний набір: шуба, олів’є, крабові. Якщо порахувать, вийде до 1000 плюс-мінус.
— Близько 3 тис. грн, не враховуючи подарунків. Бо ціни самі бачите, розумієте, що зараз усе дуже дорого. — На родину зі скількох? — Четверо: двоє дітей і я з чоловіком.
— Десь пару тисяч.
— Гривень десь 500, може, більше. То від компанії залежить, я вам так точно не можу сказати. — 500 — це на 2-х? — Так, зараз ходим, вибираєм, може, і до 1000.
— По мінімуму. Тисячі 2 і все. — А що купили? — Гранат дитині, овочі зелені, зараз м’ясця, ну і все.
На Центральному ринку у ці передноворічні дні найбільший попит на свинину, а саме ошийок та підчеревину. М’ясо, говорять продавці, у порівнянні з минулим роком не здорожчало.
— Свинина скільки коштує?
— 150 гривень за кілограм.
— А це дорожче, ніж торік, чи так само?
— Так само, навіть дешевше. Дуже подешевшало сало, підчеревина, ребра. 100 грн отаке сало, можна по 90, по 80.
Тетяна — продавчиня на ринку: 120 — кури за кілограм. Качка — 150.
М’ясо кролика не у фаворі, і зрозуміло чому.
— До новорічних свят кроликів не беруть, бо рік кролика. — А ціна? — 180 гривень за кілограм.
Інститут аграрної економіки підрахував, що бюджетний новорічний стіл-2023 для родини з 4-х осіб обійдеться приблизно у 2650 грн. В цю суму входить вартість м’яса, сиру, популярних салатів, фруктів та солодощів. У порівнянні з минулим роком новорічне застілля здорожчає, поступове підвищення цін на продукти спостерігалося протягом усього року, — говорять економісти.
Юлія Самойлик — доктор економічних наук: Спочатку це було зростання на 20%, потім на 30%. Якби ми з вами спілкувались тижні 3 тому, я б говорила, що ціни зросли на 30%. Якщо взяти останній тиждень, це близько 40%.
У зв’язку з війною, через порушення логістичних каналів, чи не удвічі здорожчала імпортна продукція, зокрема червона риба та фрукти.
Юлія Самойлик — доктор економічних наук: Мандарини, апельсини, банани. Наприклад, минулого року коштували 30-35 грн, наразі — 60. Так само мандарини. Зараз 60 грн і вище, минулого року було десь 30-40. Так само можна говорити по кожному виду цитрусових та так само щодо імпортних овочів.
Яйця рік тому коштували 30 грн. На 30% здорожчала ковбаса, — говорить Юлія Самойлик. А ось на вітчизняні овочі, зокрема картоплю та моркву, ціни не зросли. Відтак традиційне олів’є із розрахунку на 3 кг продуктів цьогоріч обійдеться українцям в середньому у 280 грн, а це на 30-40% більше, ніж торік.