Кутя на Святвечір: як готували святкову страву на Полтавщині?

Уже сьогодні віряни східного обряду відзначатимуть Різдво Христове. Підготовка до цього свята у родинах розпочиналася заздалегідь. І найперше, чим займалися господині, це приготування традиційної страви — куті. Як її варили на Полтавщині, знає Іванна Дімова.

Іванна Дімова, журналістка: Упродовж тисячоліть наші пращури зберігали основні традиції святкування Різдва. Минули вже сотні років, проте в кожному регіоні України кутя залишається основною стравою на Святвечірньому столі.

На Полтавщині Різдво було одним з найбільших християнських свят. І до нього готувалися заздалегідь. Вже з самого ранку господині починали готувати головний атрибут святої вечері.

Валентина Скриль, старший науковий співробітник Полтавського літературно-меморіального музею І. Котляревського: Спершу у горщик засипали пихане зерно. Потім заливали його водою. Води потрібно було на склянку пшениці — 3 склянки води. Потім горщика ставили у піч. Там зерно умлівало. Можна навіть сказати, що воно не варилося, а умлівало 2-3 години.

Горщик, у якому готували кутю був особливий. Його щодня на кухні не використовували, а користувалися ним лише раз на рік.

Валентина Скриль, старший науковий співробітник Полтавського літературно-меморіального музею І. Котляревського: Поки кутя умлівала в печі, господиня приступала до готування маку. Цей мак попередньо замочували, а потім розтирали у макогоні.

Цю відповідальну місію жінка доручала найстаршому хлопчику із сім’ї. Мак розтирали до того стану, щоб у нього з’явилося біле макове молочко.

Валентина Скриль, старший науковий співробітник Полтавського літературно-меморіального музею І. Котляревського: Коли пшениця охолола, до неї додають ті смаколики, які підготували раніше: мак, який ми розтерли, обов’язково додаємо родзинки. Їх запарили попередньо, щоб вони були м’якими. Для смаку додаємо горішки. Їх дрібнити дуже не треба. І, звичайно, додаємо мед.

Пані Валентина розповідає: хто любить рідку кутю, той додає до неї узвару із сухофруктів. Зізнається, найсмачніше виходить кутя із підкопченими грушами.

А вже готову страву разом із вечерею діти носили до хрещених, а також до бабусів та дідусів. І запрошували їх ось так:

— Доброго вечора. Зі Святим вечором, будьте здорові! Просила мама, тато і ми вас просимо, приходьте до нас на вечерю.