Харчуємося правильно: як відзначити свята без шкоди для здоров’я?

Алкоголь краще заїдати, аніж запивати, а страви з баранини та свинини з вечора краще перенести на ранок. Наші кореспонденти дізнавалися, як провести свята без шкоди для здоров’я.

Чи можливе застілля з користю для здоров’я? Виявляється, що так. Спеціалісти радять передусім не переїдати. Ну якщо в теорії це зрозуміло, то на практиці так зробити важче. Проте вихід є.

Олександра Ткаченко, нутріціолог: Не сідати за святковий стіл голодним. Обов’язково перед цим з’їжте легкий салат або випийте стакан теплої води. Експериментуйте з традиційними, класичними, улюбленими рецептами. Ваше олів’є не стане менш смачним, якщо замість майонезу ви додасте туди йогуртовий соус зі спеціями. Святкову тарілку можна сформувати з нежирних сортів риби чи м’яса, додати туди овочі та фрукти.

Радять експерти й не сидіти за столом по годині/дві, а максимально рухатися у святкові дні. Виходити на прогулянки, займатися спортом. Адже рух прискорює обмінні процеси. Якщо втримати сантиметри на талії таки не вдалося, то варто перевірити свій продуктовий кошик та відмовитися від надзвичайно калорійних продуктів.

Олександра Ткаченко, нутріціолог: Визначити норму калорій, які ви маєте вживати за день, а для того, щоб схуднути встановити невеликий дефіцит калорій. Це 10-15% від денного раціону. Визначити основні прийоми їжі на день. Це може бути 3, 4 або 5. Ніколи не картайте себе за те, що ви більше з’їли. Просто наступного дня повертайтеся до здорового харчування, не пропускайте основні прийоми їжі та не сидіть на жорстких дієтах.