Як у Полтаві відзначають Щедрий вечір?

У ніч з 13 на 14 січня відзначають Старий Новий Рік. В народі його називають Василів вечір, свято Маланки та Щедрий вечір. На Маланку українці читали щедрівки, запрошували родичів на вечерю, готували кутю, вареники, пироги. А наша знімальна група сьогодні побувала на готуванні галушок. Більше про традиції цього дня — у сюжеті.

— Щедрий вечір, добрий вечір, та й поїхав до млина.

Народне свято, 13 січня, відоме під назвами Василів вечір, Щедрий вечір, День Святої Меланії. Сьогодні заведено читати щедрівки аби закликати достаток на майбутній рік. Ліцеїсти у народному вбранні, з зіркою та козою вирішили підтримати давню традицію, адже мають благу місію — вони збирають на тепловізор їхньому вчителю, який зараз захищає нашу країну.

Олександра, учасниця щедрівницького гурту: Ми збираємося і колядувати, і щедрувати. Це така багаторічна традиція у нашому гурті. Для нас дуже важливо підтримувати українські народні традиції. Для нас колядки і щедрівки — це можливість заробити кошти для благодійних справ.

Підтримувати давні звичаї — дуже важливо, особливо у такий непростий час, — каже кандидат історичних наук Тамара Жалій. Додає: у язичницькій традиції йдеться про Василя та Маланку як про чоловіка й дружину. Із запровадженням християнства їх внесли до лику святих. А от традиція перевдягання пов’язана з відгоном злих духів.

Тамара Жалій, кандидат історичних наук: Сьогоднішній вечір — це Щедрий вечір. Вважалося, що земля засинає аж до Благовіщеня. І саме тому Щедрий вечір — символ щедрості, символ багатства кожного господаря. Для нас із вами, в сучасному періоді — це той символ, який є символом щедрості Божої благодаті. Головне, що просили цього вечора — врожаю на наступний рік, злагоди, доброботу.

Головна страва Щедрого вечора — кутя. Також господині печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром. На Полтавщині могли бути і галушки, які і до сьогодні не втратили своєї популярності.

Вікторія Манджай, адміністратор галушкової мануфактури: На Полтавщині їли і кутю і, звичайно, полтавські галушки. У нас є різні начинки. У нас є печінка, картопля, м’ясо, грибочки, сир — на різні смаки, з різними соусами. Рецепти зібрані з різних куточків світу.