Юних мешканців міста знайомили з особливостями традиційних полтавських страв
Юним полтавцям показували та розказували про традиційні полтавські страви. Участь у майстер-класі брали діти 8-12 років. Чи залишилися учасники задоволеними — розпитували у них наші кореспонденти.
У Полтаві для дітей провели екскурс «Традиційними полтавськими стравами». Етнографи разом з дітьми варили уявний борщ, розбиралися в народній їжі та вивчали особливості української печі.
Марія Пєсцова, завідувач етнографічного відділу Полтавського краєзнавчого музею: Цю тему ми вивчаємо вже з 2013 року. Сьогодні ми пропонуємо захід для дітей, який буде вміщувати розповідь про піч, як таку «традиційну мультиварку», які страви можна готувати — це печені, варені, тушені. Будемо різні виконувати такі ігрові завдання: варити борщ, квестові вирішувати завдання.
Діти кажуть: інтерактивом задоволені. Окрім нових знань, вони ще своїми руками робили гольницю з фетру. Додають: використовуватимуть її не лише за призначенням, а й у вигляді прикраси.
Аріна, учасниця заходу: Мені сподобалося, що тут розповідали про страви українські і що ми робили полуницю. Напевно, прикріплю до сумки.
Лада, учасниця заходу: Полуничка, вона мені подобається дуже. Вона м’яка. Кращій подрузі подарую, або мамі чи татові. — Що нового ти дізналася? — Про нові страви, про які я не знала.
Михайло, учасник заходу: Я дізнався про наші українські страви. Борщ та сало.
Такі заходи як для внутрішньо переміщених осіб, так і для звичайних полтавців проходять на базі так званого «шелтеру». У Полтаві такий простір діє з жовтня 2022 року.
Юлія Городчаніна, координатор проєкту: Це проект, який вже у восьми містах України працює. Ми такий найсхідніший шелтер. Розширюємо географію ближче до сходу, де є в громадах і містах найбільша кількість переселенців, для того, щоб допомогти адаптуватися, інтегруватися в нових громадах людям, які втікали від війни.
Окрім творчих розвивальних активностей для дітей, у таких шелтерах надають ще й психологічну допомогу, а також проводять різні навчальні заходи.