Масляний тиждень: традиції святкування
Цьогоріч останній тиждень перед Великоднім постом розпочинається 20 лютого. Стартує цього дня і Масляна. Яскравий тиждень, коли за народними традиціями випікають млинці, проводжають зиму і зустрічають весну. Про інші звичаї Масляної — дивіться у сюжеті.
Лариса Оніщук, етнолог: У цей період жінки майже не робили ніякої хатньої роботи. Вони ходили по гостям, ходили у шинок, співали, танцювали і чоловіки мусили їх в усьому слухатися.
Корені цього свята сягають глибини матріархату дохристиянських часів. Цього свята — це Масляної. Її починають святкувати цього року із 20 лютого, а завершують 26-го. У цей період прийнято готувати вареники із сиром та млинці. Вони — як символ сонця, — говорить етнолог Лариса Оніщук. Народні традиції Масляної — додає вона, — дуже колоритні.
Лариса Оніщук, етнолог: Дуже цікавий такий елемент нашого етносу — це колодій. Колодка, яку прив’язували до неодруженого парубка, він звісно міг від бабів відкупитися або грошима, або горілкою, а якщо козак тікав, як-то кажуть, то мусили його батьки «віддувати» за те, що вони вчасно свого сина не одружили.
Свято «Масляна» має коріння і в церковному уставі, її називають «Сирний тиждень», і вважається він своєрідною підготовкою до Великого Посту — говорить митрополит Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір.
Федір, митрополит Полтавський і Кременчуцький ПЦУ: Одним із елементів Посту — це є обмеження в їжі, щоб це було поступово, вже із сьогоднішнього дня вірянам пропонується церквою не споживати м’яса, але ще ми можемо насолоджуватися їжею, їсти молочні продукти — яйця, масло, сир.
Проте всі народні звичаї до церкви стосунку не мають — додає митрополит Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір.