Квіткові салати проти авітамінозу: полтавська травниця розповіла, як зміцнює здоров’я

Кульбаба, барвінок, цвіт глухої кропиви та сакура. Це не про квітник, а про салат. Полтавська травниця Олександра Іванищенко щовесни готує салати із квітів та трав, чим і рятується від нестачі вітамінів. Як виглядають такі ексклюзивні страви — бачила Іванна Дімова.

— Це декоративна цибуля, яку я спеціально посадила, бо вона є моїм основним компонентом для квіткових салатів.

Полтавська травниця Олександра Іванищенко збирає весняні трави та квіти. З них вона щороку готує квіткові салати. Жінка розповідає: кожна рослинка має свої цілющі властивості. Потрібно лише знати норму.

Олександра Іванищенко, готує квіткові салати: Проходячи повз троянди, я завжди зупиняюся і беру декілька наймолодших листочків. Через те, що вони надзвичайно корисні і смачні. Вони трішки гірчать, але ці гіркі речовини стимулюють роботу печінки.

У кошику Олександри Григорівни розмаїття квітів. Тут і кульбаба, і барвінок. Цвіт дерев, каже жінка, — теж корисний компонент для салатів. Сьогодні в меню — цвіт сакури, яблуні та груші. А на додачу — цвіт глухої кропиви та луговий чай.

— Він нейтрального смаку і тому до нього можна додавати різні квіти і формувати: або більш гіркий — для печінки, або більш заспокійливий, як з м’ятою, чи мелісою. Він основа.

Олександра Григорівна — травниця у третьому поколінні. Жінка згадує, як бабуся в лісах Сибіру, звідки вони родом, вчила її цієї науки. А мама ж розповідала, що трави допомагали сім’ї пережити війну.

Олександра Іванищенко, готує квіткові салати: Я маю диплом Харківського університету ім. Каразіна. Я ботанік. Коли я закінчувала школу, я вирішила стати першою дипломованою травницею. Для цього я спеціально поїхала до Харкова, бо чула, що там гарна кафедра ботаніки, поступила і вчилася там.

Квіти пані Олександра так цілими і додає в салат, а листочки та паростки — нарізає. Саму ж страву полтавка заправляє олією, лимонним соком та цукром. Каже: можна додавати і кефір.

— Можна трошки зачекати хвилин 10-15 — і він матиме більш насичений відтінок смаку. Але, він вже і зараз добрий. М-м-м… Просто супер!