Як можна убезпечити себе від тяжких наслідків після бурхливого святкування Нового року.
На новорічні та різдвяні свята кожна сім»я готує, як правило, багато смачних і калорійних страв. Причому не на один день, а щоб скільки відпочивати, стільки й їсти. Найбільшою популярністю користуються різноманітні салати, а вони ж мають з усіх продуктів чи не найкоротший термін зберігання, що найчастіше призводить до отруєння і навіть летальних випадків,- констатує сумні факти завідувач амбулаторії сімейної медицини №6 центру первинної медико-санітарної допомоги №2 м.Полтави Людмила Піляй.
ЛЮДМИЛА ПІЛЯЙ, завідувач амбулаторії сімейної медицини №6 центру первинної медико-санітарної допомоги №2 м.Полтави
"Конечно, лучше всего готовить салаты, подавать на стол перед самой подачей готовить салат.Потому что если мы используем сметану в салате, естественно,этот продукт может как можно быстрее испортится. Ну и лучше всего использовать салаты с добавлением растительного масла, лимонного сока. Это более безпасно и лучше для пациентов наших и вообще для здоровых людей это более полезно."
А ще досить поширені факти вживання алкогольних напоїв домашнього приготування або куплених, як кажуть, з рук…
ЛЮДМИЛА ПІЛЯЙ, завідувач амбулаторії сімейної медицини №6 центру
первинної медико-санітарної допомоги №2 м.Полтави
"Если это
вино и занимаются люди выращиванием винограда и приготовлением своего вина, то
такое вино, конечно же, безпасно. Если это другие напитки,то это большой вопрос,
потому что ЧТО использовали в их приготовлении - это имеет значение. И, конечно
же, не покупать с рук. Потому что вы знаете смертельные случаи с добавлением
метилового спирта, когда погибло столько людей в Харьковской области,- это были
алкогольные напитки, купленные с рук."
Чимало полтавців дотримується християнських звичаїв і до Різдва Христового, як правило, постують, а вже на свято вживають понад міру жирної їжі, що теж шкідливо для здоров»я,- застерігає лікар.
ЛЮДМИЛА ПІЛЯЙ, завідувач амбулаторії сімейної медицини №6 центру
первинної медико-санітарної допомоги №2 м.Полтави
"с
поста надо очень постепенно, нельзя кушать калорийных продуктов. Т.е. это должны
быть легкие продукты, для того, чтобы не было осложнения - это салаты, это то же
отварное мясо. Отварная рыба ни в коем случае не заправленная майонезом. Вообще
рекомендую заправлять салаты нежирной сметаной, лимонный сок и горчица. Это
более безопасно, нежели использование магазинных майонезов."
Отож, готуючи
значну кількість страв до новорічного столу, не забувайте про поради лікаря, щоб
продовжувати відзначати новорічні та різдвяні свята з гарним настроєм і
апетитом.