Як можна убезпечити себе від тяжких наслідків після бурхливого святкування Нового року.

На новорічні та різдвяні свята кожна сім»я готує, як правило, багато смачних і калорійних страв. Причому не на один день, а щоб скільки відпочивати, стільки й їсти. Найбільшою популярністю користуються різноманітні салати, а вони ж мають з усіх продуктів чи не найкоротший термін зберігання, що найчастіше призводить до отруєння і навіть летальних випадків,- констатує сумні факти завідувач амбулаторії сімейної медицини №6 центру первинної медико-санітарної допомоги №2 м.Полтави Людмила Піляй.

ЛЮДМИЛА ПІЛЯЙ, завідувач амбулаторії сімейної медицини №6 центру первинної медико-санітарної допомоги №2 м.Полтави

"Конечно, лучше всего готовить салаты, подавать на стол перед самой подачей готовить салат.Потому что если мы используем сметану в салате, естественно,этот продукт может как можно быстрее испортится. Ну и лучше всего использовать салаты с добавлением растительного масла, лимонного сока. Это более безпасно и лучше для пациентов наших и вообще для здоровых людей это более полезно."

А ще досить поширені факти вживання алкогольних напоїв домашнього приготування або куплених, як кажуть, з рук…

ЛЮДМИЛА ПІЛЯЙ, завідувач амбулаторії сімейної медицини №6 центру первинної медико-санітарної допомоги №2 м.Полтави
"Если это вино и занимаются люди выращиванием винограда и приготовлением своего вина, то такое вино, конечно же, безпасно. Если это другие напитки,то это большой вопрос, потому что ЧТО использовали в их приготовлении - это имеет значение. И, конечно же, не покупать с рук. Потому что вы знаете смертельные случаи с добавлением метилового спирта, когда погибло столько людей в Харьковской области,- это были алкогольные напитки, купленные с рук."

Чимало полтавців дотримується християнських звичаїв і до Різдва Христового, як правило, постують, а вже на свято вживають понад міру жирної їжі, що теж шкідливо для здоров»я,- застерігає лікар.

ЛЮДМИЛА ПІЛЯЙ, завідувач амбулаторії сімейної медицини №6 центру первинної медико-санітарної допомоги №2 м.Полтави
"с поста надо очень постепенно, нельзя кушать калорийных продуктов. Т.е. это должны быть легкие продукты, для того, чтобы не было осложнения - это салаты, это то же отварное мясо. Отварная рыба ни в коем случае не заправленная майонезом. Вообще рекомендую заправлять салаты нежирной сметаной, лимонный сок и горчица. Это более безопасно, нежели использование магазинных майонезов."

Отож, готуючи значну кількість страв до новорічного столу, не забувайте про поради лікаря, щоб продовжувати відзначати новорічні та різдвяні свята з гарним настроєм і апетитом.