6-го січня - святвечір. Головна страва святкового столу - це кутя

За описами в Біблії є три головні продукти харчування - це пшениця, бо з неї готують хліб та кутю, виноград, з якого виготовляють вино для причащання та олія як лікувальний засіб. 6 січня, тобто на Святвечір головною стравою стає саме Кутя - відварені у воді зерна пшениці з узваром та солодощами.

Священник Андрій, клірик Храму Святого апостола Андрія Первозванного
" Кутя, наприклад, пшениця, символізує воскресіння як зерно, яке кладеться в землю, потім проростає і з нього з»являється нова пшениця. Так само люди вірять, що буде загальне воскресіння мертвих, а от солодощі, які додаються в кутю собою символізують рай і райське солодке життя, яке чекає людей. "

У давнину господиня до приготування святкової страви готувалася заздалегідь - розповідають етнографи. Вона вставала до сходу сонця, щоб набрати начерпаної води з криниці, товкла зерно у ступі і заливала його цією водою. Після чого страва у глиняному горщику вирушала до печі.

Марина Кондратенко , науковий співробітник науково-дослідного експозиційного відділу етнографії Полтавського краєзнавчого музею ім. В.Кричевського
" Коли кутя вже була приготована, її діставали з печі і дивилися
 Якщо вершок догори, то це слугувала добробут у родині, якщо каша западала, то говорили, що у майбутньому році хтось у сім»ї може померти. "

Ще одна цікава прикмета - кутю готували лише у нових горщиках, придбаних заздалегідь на ярмарку - це також віщувало родині добробут у майбутньому році.

Марина Кондратенко , науковий співробітник науково-дослідного експозиційного відділу етнографії Полтавського краєзнавчого музею ім. В.Кричевського

" Коли на небі зійшла перша зірка, родина сідала вечеряти. Таку приготовану кутю з узваром вони ставили на стіл одну для всіх членів родини, а іншу ставили на покутя, яке було прикрите сіном для душ померлих. Взагалі святвечір і трапеза на святвечір служила об»єднанням роду: тих людей, які живуть зараз і душ померлих. Обов»язково на покуті клалася ложка і цю кутю на довгий час залишали на покутя і не прибирали на ніч. "

Вважається, що разом із кутею на святковому столі має стояти дванадцять страв. Втім, цей канон священник Андрій розвінчує. Ні кутя - каже віруючий - ні 12 страв не обов»язкові. Це лише народна традиція.

Священник Андрій, клірик Храму Святого апостола Андрія Первозванного
" страв - це зазвичай вже хто скільки може. Часто люди думають, що це означає, що їм не пощастить або буде якесь покарання від Бога. Такого припису чи закону немає. "

Так само - стверджує - як і в приготуванні. Це для нас типовою вважається кутя з пшениці, у румунів - це жито, а у болгар - ячмінь. Використовувати можна будь-які злаки.