Почалося тихе полювання! Медики закликають бути обережними!

З приходом осені розпочинається і грибна пора. Особливо після дощу в лісі можна зустріти сотні грибників. В основному - це досвідчені люди, які вміють відрізнити їстівні гриби від отруйних і вважають цього достатнім для того, щоб уникнути небезпеки для здоров»я. Однак це далеко не так,вважають медики.

СЕРГІЙ БІЛИЙ, в.о. зав.відділенням анестезіології та інтенсивної терапії ПОКЛ ім. Скліфосовського
"Во-первых, корневая система у сьедобных и ядовитих грибов очень часто переплетается под крона деревьев, под землей. Поэтому между ними происходит обмен различными веществами для их жизнедеятельности. Кроме того, происходит обмен и ядовитими веществами. "

Гриб - це фактично гігроскоп. Він вбирає всі поживні або токсичні речовини, які містяться в грунті. Тому медики не рекомендують збирати їх обабіч проїжджих шляхів, поблизу сміттєзвалищ або річок, куди підприємства скидають стічні води. Навіть дощ може негативно вплинути на якісну структуру гриба. Але не завжди після вживання таких грибів люди можуть потрапити до лікарні з отруєннями.

СЕРГІЙ БІЛИЙ, в.о. зав.відділенням анестезіології та інтенсивної терапії ПОКЛ ім.Скліфосовського
" В реанимацию они поступают в основном в тяжелых случаях, когда есть клиника,полиорганная недостаточность и когда есть клиника печеночна, почечна недостаточность.Зачастую с этими отравлениями сталкиваются врачи других специальностей."

Взагалі не рекомендується вживати гриби дітям і вагітним жінкам. В них найвищий ризик отруєння, що може призвести до летальних наслідків.

СЕРГІЙ БІЛИЙ, в.о.зав.відділенням анестезіології та інтенсивної терапії ПОКЛ ім.. Скліфосовського
"Лучшая местность для сбора грибов - это супермаркет,где грибы выращенные в приспособленных для этого условиях,собраны и имеют знак качества. Действительно же магазинные грибы, опять не детям, ни беременным, а взлослым среднестатистическим людям можно употреблять."

Нині дехто з полтавців, дійсно, прислухається до порад фахівців і не поспішають восени до лісу.А хтось уже давно звик споживати штучно вирощені гриби.

"Рідко, споживаю в основному шампіньйони.Дикорастущих - ні.Не збираю.В супермаркетах купую.
Гриби я люблю гриби, но по гриби не хожу січас.А раньше ходила,собирали.Ні, січас не покупаю і не покупала.
Во-первых, их собирать много тоже не надо, я считаю так - фауна, флора наша.А во-вторых- свежий воздух,выехать за город, пообщаться с людьми, с природой живой - я думаю, это всем полезно будет.
Но я люблю гриби, тільки оті, що на базарі ростуть, на прилавках(сміх) "

Первинні симптоми отруєння грибами - це розлад шлунково-кишкового тракту. Можлива підозра на гастрит, холецистит, загострення панкреатиту, коліту. Може також виникнути тошнота, рвота, діарея, спрага, сухість в роті, запаморочення. В таких випадках потрібно промити шлунок слабким розчином марганцю до чистих промивних вод і - викликати «швидку допомогу». Консервувати гриби в домашніх умовах медики теж не рекомендують.